Recuperarea funcțională - exercițiul fizic

Recuperarea funcțională - exercițiul fizic

Orice durere, chiar dacă nu este cauzată de sistemul osteo-muscular, afectează într-o măsură mai mare sau mai mică mobilitatea persoanei respective. Capacitatea funcțională de a sta în picioare, în șezut sau culcat, mersul, anumite mișcări, etc. sunt îngreunate de sindromul dureros pentru că, să nu uităm, – durerea este un semnal de alarmă și de protecție a zonei bolnave…

Involuntar protejăm locul respectiv adoptând poziții preferențiale și evităm anumite mișcări. De exemplu, în torticolis pe nesimțite mișcăm tot mai puțin capul și de multe ori chiar înainte de a simții durerea – suntem avizați de cei din jur că ne mișcăm ciudat având așa zisul “gât de lup”. De multe ori, asemenea poziții antalgice agravează durerea în sine și la orice încercare de ieșire din zona de comfort apar spasme și contracturi musculare care intensifică durerile.

În acest context, un set minim de miscări decontracturante și de creștere a gradului de mobilitate al articulațiilor sunt foarte importante pentru că ele facilitează ameliorarea durerii, vindecarea si recuperarea funcțională. În situațiile grave sau cele cronice acest tip de durere musculo-scheletală se complică si cu atrofie musculară și așa zisa “anchilozare”, sau mai rău – exemplul bătrânilor care “cad la pat”.

În aceste cazuri pașii de urmat sunt:

  1. Diminuarea cât mai rapidă a durerii pentru a facilita mobilizarea într-un timp cât mai scurt a pacientului. Se realizează prin medicație sau infiltrații locale adecvate afecțiunii.
  2. Important – chiar dacă se recomandă reapausul la pat, este necesar ca pacientul să își mai schimbe poziția în pat, să facă un minim de mișcare, să se ridice la marginea patului sau să utilizeze un fotoliu comfortabil cat mai repede cu putință.
  3. La indicația medicului, instituirea unui program minimal de exerciții fizice cu mișcări pasive sau active, de la caz la caz. Trebuie să se țină cont și de condiția cardiovasculară / respiratorie a pacientului.
  4. Kinenoterapia este o parte importantă a procesului de recuperare după o suferință dureroasă. Ea se face sub îndrumarea kinetoterapeutului (cu experiență în acest domeniu) la recomandarea medicului specialist.
  5. Foarte important, exercitiul fizic nu se rezumă doar la sedințele de kinetoterapie! Anumite exerciții / mișcări se fac și acasă! Este bine să se mențină un tonus bun și o cât mai bună mobilitate pe întrega perioadă de refacere. La urma urmei, scopul tratamentului este revenirea la forma inițială dinaintea bolii, la sănătate.