Nevralgia nervului pudendal

Nevralgia nervului pudendal

Una din cauzele sindromului dureros cronic pelvin, nevralgia pudendală o întâlnim în majoritatea cazurilor la femei, este o durere resimțită în zona inervată de acest nerv – adică în zona genitală (vulvă, clitoris, vagin, uretră) și zona perianală (anus și rect). Durerea este agravată de statul în șezut. Simptomatologia asociată poate include: dureri la urinat și defecație, senzație imperioasă de a merge la toaletă, constipație și disfuncție sexuală.

Nervul pudendal poate fi afectat unilateral sau bilateral de afecțiuni cum ar fi infecții și tumori ale pelvisului (abdomenului inferior). Alte cauze posibile sunt traumatismele directe asupra nervului, de exemplu, o naștere dificilă pe căi naturale sau pur și simplu ceva banal precum o microtrauma indusă de mersul pe bicicletă.

Problematic în aceste cazuri este dificultatea diagnosticului când multitudinea de examinări și teste nu reușesc să evidențieze etiologia patologică. Imaginile ecografice, radiologice, CT, RMN sau chiar explorările laparoscopice nu reușesc să pună cu certitudine diagnosticul durerii. Este rolul medicului specialist în medicina durerii de a preciza diagnosticul prin blocajul nervului pudendal. Dacă durerea se reduce semnificativ sau dispare, se confirmă mecanismul durerii și afectarea nervului pudendal.


În baza datelor obținute prin descifrarea căilor de propagare și menținere a durerii, specialistul în terapia durerii generează un plan terapeutic personalizat pacientei respective. În unele cazuri mai complexe, cu neuropatie cronică sau implicarea sistemului nervos simpatic este nevoie de mai multe blocuri diagnostice sau terapeutice cum ar fi blocaje de nerv pudendal, de ganglion impar sau plex hipogastric inferior. 

Acestea sunt proceduri minim invazive care se fac sub control radiologic și cu substanță de contrast pentru precizia intervenției și condiții de maximă siguranță pentru pacient. În cazul în care se descoperă disfuncții ale planșeului pelvin este necesară corectarea acestora prin exerciții fizice/ kinetoterapie și la nevoie infiltrarea punctelor “trigger” miofasciale. 

În majoritatea cazurilor cronice este necesară corectarea posturii – utilizarea de scaune cu design special, modificarea dietei și a stilului de viață în sensul unei vieți mai puțin sedentare și evitatarea constipației. Uneori este nevoie de psihoterapie pentru problemele ridicate de disfuncțile sexuale.

 


Prezentăm un videoclip cu un block de nerv pudendal realizat sub control radiologic transgluteal la nivelul spinei ischiatice (pacienta stă confortabilă pe burtă și sub anestezie locală se pătrunde prin fesă – NU transvaginal).