INSTRUCȚIUNI


Pentru consultații:

Vă rugăm aduceți cu dumneavoasră toate informațiile pe care le dețineti în legătură cu starea dvs. de sănătate, legate atât de durere cât și alte afecțiuni curente sau boli cronice. Este important să puteți prezenta la consultație, bilete de ieșire din spital, scrisori medicale, analize de laborator, radiografii, CD-uri cu imagistică de exemplu – rezonanță magnetică nucleară, CT- uri, etc.

Furnizarea acestor date medicale evită repetarea unor investigații paraclinice, facilitează un diagnostic mai rapid și oferă o imagine mai clară a istoricului bolii și a contextului în care a apărut durerea.


Pentru proceduri complexe și internare în spital:

1. Urmați îndeaproape toate indicațile primite anterior procedurii. O importanță aparte au protocoalele legate de întreruperea medicației anticoagulante – aceste indicații trebuiesc respectate întocmai.
2. Aduceți toate informațiile menționate mai sus (acestea sunt necesare la întocmirea foii de observație)
3. În dimineța zilei de internare evitați dejunul și luați medicamentele prescrise cu o înghițitură de apă, (majoritatea procedurilor folosesc și anestezice și necesită în prealabil un interval de 6 ore de “stomac gol”.
4. Atenție! Diabeticii, mai ales cei insulino- necesitanți, trebuie să verifice dacă dozele trebuiesc sau nu ajustate. Orice schimbare de medicație sau modificare a dozajului va fi urmată întocmai.
5. Majoritatea procedurilor folosesc anestezice și dacă se intervine asupra unor nervi importanți se recomandă evitarea de a conduce autovehicule și utilaje complexe pentru următoarele 24 de ore. Atunci când se fac aceste restricții ele trebuie respectate cu strictețe. În aceste condiții este necesar să vă faceți aranjamentele necesare pentru șofer sau un mijloc de transport la domiciliu (taxi) după procedură sau externare.

Tipareste Instructiunile

MEDICINA DURERII ESTE PERSONALIZATĂ

Este Adresată Durerii Dumneavoastră!

DURERILE, NU SUNT TOATE LA FEL!
Chiar în cadrul acelorasi boli durerea diferă de la pacient la pacient prin manifestare (arsură, junghi, presiune, etc), prin intensitatea durerii și răspunsul la tratament.

În primul rând, durerea este “personalizată” prin faptul că cauzele și mecanismele de perpetuare ale durerii diferă în cadrul aceleași boli. De exemplu, o hernie de disc lombară foraminală dreaptă care irită rădăcina spinală respectivă, poate determina mai multe tipuri de durere. Iritația nervului poate fi mecanică sau chimică, poate interesa radacina nervoasă în totalitate motor si senzitiv sau doar partial, poate interesa sau nu și o ramură nervoasă intermediară mediană a fațetelor intervetebrale adiacente ori ramuri către articulația sacroiliaca de aceiași parte. În funcție de aceste variabile, durerea poate fi jos în spate, în bară, predominant în dreapta sau bilateral, să intereseze și șoldul sau chiar zona inghinală dreaptă, să iradieze pe picior în joss sau nu. Durerea în funcție de cauză, poate fi intensă, surdă (“în os”), spasm muslcular, presiune, junghi acuțit, arsură (fier roșu), continuă sau doar la anumite mișcări, oboseală, etc…

În al doilea rând, trebuie avut în vedere și fondul biologic peste care survine această hernie de disc inclusiv fondul genetic moștenit de la părinți și bunici. Contează mult în manifestarea durerii provocată de hernia de disc dacă aceasta este prima durere sau au mai fost și alte episoade, dacă sunt implicate și alte discuri, dacă pacientul are și alte boli neurologice, diabet zaharat, etc. (vezi și pe blog: Cum Durerea Devine Durere Anormală – Patologică!)

OFERIM O GAMĂ LARGĂ DE MODALITATI DE TRATARE ALE DURERII – inclusiv proceduri intervenționale asistate radiologic