Durerea acută

Durerea este un simptom normal de protecție al organismului. Semnalează o leziune sau o boală de natura traumatică, chirurgicală sau medicală, care necesită îngrijire și tratament. * Bolnavul trebuie să se adreseze serviciilor de urgența pentru prim ajutor și triaj spre servicii medicale de specialitate (de ex. abdomenul acut spre/la chirurgie, infarctul miocardic spre cardiologie sau cefaleea din hemoragia intracraniană spre neurochirurgie) …

În situațiile de urgență, serviciile de Anestezie Terapie Intensiva (ATI) și Terapia Durerii (acute) vin în sprijinul specialitățiilor medicale pentru rezolvarea durerilor hiperalgice dificil de controlat.

Durerile cu debut brusc și de intensitate mare denotă o suferință importantă, sunt un semnal de alarmă (mai ales dacă nu au mai fost întâlnite în trecut). Asemenea durere reprezintă o indicație pentru un consult medical de urgență.

Să luăm de exemplu o durere toracică cu debut acut sau în stadiu subacut, trebuie evaluată mai întâi de medicul de urgență sau de familie eventual cu concursul altor specialități medicale. O asemenea durere are protocoale bine definite de diagnostic și tratament. În primul rând soluționarea unor urgențe medico-chirurgicale ca infarctul miocardic, disecția de aortă, embolismul pulmonar, ruptura esofagiană de efort, fractura costală, etc.

În al doilea rând sunt afecțiuni în care tratamentul specific bolii cauzatoare de durere: pneumonii, pleurezii, pericardite, gastroesofagita de reflux, cauze reumatismale, nevralgii intercostale, etc. vindecă și durerea. Desigur, în condițiile unui diagnostic diferențial dificil sau dacă durerea persistă în ciuda tratamentului instituit, atunci medicina durerii își poate aduce aportul propiu în rezolvarea problemei medicale.

  • Serviciile de Terapie a Durerii (TD) se împart în servicii de TD Acute, care de regulă sunt atașate departamentelor de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și servicii de TD Cronice care manageriază durerile de tip sub acut și cronice. Acestea din urmă sunt organizate sub formă de cabinete și clinici de management al durerii. În occident, centrele mari înglobează ambele servicii de terapie a durerii (acute și cronice) cu denumiri ca de ex. “Pain Management” sau “Pain Medicine”.
  • Dacă durerea acută se transformă în durere cronică, refractară la tratament, este bine să fie adresată unui serviciu specializat de Medicina (Terapia) Durerii.