Sindroame dureroase mai frecvent întâlnite sunt descrise pe scurt în tabelul urmator. Caracteristic acestor dureri este posibilitatea crescută de a se transforma dintr-o durere acută într-o durere cronica rezistenta la tratament si care se poate transforma într-o durere patologică. In aceste cazuri este recomandată o atitudine perventivă de la bun inceput, tratamentul trebuie sa fie eficient și urmat de către pacient cu seriozitate. Dacă rezultatele nu sunt cele așteptate, este bine să nu se amâne prea mult un consult specializat pentru evitarea complicațiilor …
Tipic pentru migrenă este o durere intensă pulsatilă deobicei pe o jumatate a capului, însoțită de greață, vomă, sensibilitate la lumină și zgomot, agravată de miscare. Apare în atacuri episodice care pot dura ore sau zile. Repausul la pat într-o cameră liniștită și întunecată este primul pas în tratament, la care se asociază o medicație adecvată.
Apare în contextul oboselii, posturii vicioase a capului și gâtului (de ex. statul la calculator) se manifestă ca durere moderată, nepulsatilă, ca o bandă în jurul capului sau o tensiune la ceafă și nivelul gâtului. Se recomandă relaxare, masaj, antalgice și eventual blocaje anestezice ale unor puncte “trigger” sau nervi la nivelul capului sau gâtului.
Durere intensă, bruscă – secunde sau minute, de tip șoc electric într-o jumătate a feței în oricare dintre următoarele 3 zone ale feței: maxilar, mandibulă sau frunte. Clasic, puseurile dureroase sunt scurte dar repetitive și se intercalează cu perioade asimptomatice. Tratamentul este personalizat: medicație, intervențional sau chirurgical.
Este o entitate bipolară în care poate predomina durerea de cap sau gât. Un rol hotărâtor îl are suferința cervicală cum ar fi spondiloza cervicală, afectare reumatismală, miozite, nevralgii (C2,C3, Arnold), etc. Cazurile rebele la tratament necesită investigații speciale (de ex. RMN sau blocuri anestezice) pentru optimizarea terapiei.
Durere joasă, lombară, paravetebrală (+/- bilaterală) poate iradia în zona fesieră, dar nu mai jos. Cauzată de suferințe difuze ale coloanei (vertebre, discuri, fațete, ligamente), nervi, musculatură paravertebrală, articulația sacroiliacă, etc. Este nevoie de radiografie, CT sau RMN pentru diagnostic etiologic. Răspunde de obicei la antalgice și fiziokinetoterapie, uneori necesită și infiltrații sau peridurale.
Una din cauzele dorsalgiei este hernia de disc (HD) – adică deformarea, fisurarea sau ruperea unui disc vertebral. RMN-ul oferă detaliile. Simptomatologia se complică când sunt iritate sau lezate radăcinile spinale (de ex. sciatica) sau măduva (durere intensă, amorțeli, slăbiciune musculară, incontinență urinară, etc. În funcție de severitate se tratează medical, intervențional sau chirurgical.
Durere puternică care pornește din spate și iradiază pe picior în jos, este cauzată de leziuni ale nervului sciatic cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale lombare (HD) sau bazin. Este nevoie de CT sau RMN pentru diagnostic etiologic. În funcție de severitate se tratează medical, intervențional sau chirurgical.
Durere care apare la mers într-unul sau ambele picioare, posibil în spate și bazin. Claudicația are 2 cauze: 1. boală vasculară sau 2. afecțiune neurologică. Diagnosticul se precizează cu ecograf sau angiografie (1) și CT sau RMN (2). Stenoza de canal vertebral este frecventă în claudicația neurogenă. Tratamentul este de specialitate.
Sindrom dureros localizat sub ombilic, în bazin și poate implica oricare dintre organele: aparatului genital, vezica urinară, uretra, rectul, apendicele, planșeul pelvin și plexul hipogastric/ sacral. Este tot mai larg acceptatăconvingerea că indiferent de etiologia primară a durerii – hipersensibilizarea și neuroplasticitatea este principala cauză a cronicizării durerii pelvine. Tratamentul este complex și multifactorial.
Este ceea mai frecventă cauză ginecologică de durere cronică pelvină. Ea reprezintă dezvoltarea mucoasei (endometrului) uterine în afara uterului (ovare, pelvis, etc) și poate fi însoțită de dureri cronice debilitante. Evoluția bolii este influențată de sarcină, menopauză iar tratamentul este complex, poate fi: hormonal, chirurgical, terapia durerii, terapii complementare, suport nutrițional și psiho-emoțional.
Este o boală degenerative legată de procesul de îmbătrânire și uzură a articulațiilor organismului. Ea poate afecta în grade variabile diverse articulații: genunchi (gonartroza), șold (coxartroza), coloană vertebrală (spondilodiscartroza), osteoartrita mâinii, etc; (micro)traumatismele și o reacție inflamatorie cronică joacă un rol esențial în această patologie. Tratamentul este multifactorial, include și terapia durerii cronice.
Durerile sunt provocate de inflamația învelișurilor (capsulă ligamentară, tendoane, burse, mușchi) articulației umărului, o forma severă fiind capsulita adezivă (umărul blocat). Alte posibile cause sunt: artrita gleno-humerală și durerea neuropatică: (nervul suprascapular, radiculopatia cervicală C5-C6) sau în cazul umărului stâng – trebuie exclus – infarctul miocardic. Tratamentul este determinat de etiologie.
Fractura osoasă este foarte dureroasă, cauza poate fi evindentă – secundară unui traumatism sau de stress în urma unor presiuni (microtaumatisme) susținute – repetitive în urma carora osul cedează. Cele mai frecvente fracturi de stress sunt la nivelul coloanei, șoldului și membrului inferior. Mai există și fractura patologică (rară) cauzată de modificările osoase tumorale (cancer). Tratamentul este specializat.
Epicondilita laterală (cotul tenismenului) este mai frecventă decat cea medială. Durerea estelocalizată pe latura externă a cotului, agravată de mișcările cotului și extensia mâinii. Tratamentul constă în protejarea cotului cu o fașă (elastică) sau atelă, antiinflamatoare, infiltrații, eventual chirurgical.
Fascia plantară este o structură ligamentară întinsă de la călcâi pană la degetele piciorului cu rolul de a întări și asigura curbura bolții plantare. Suprasolicitarea fasciei prin mers, sărit, stat în picioare, obezitate și încălțăminte neadecvată determină o reacție inflamatorie și durere în talpă. Tratamentul constă în antiinflamatoare, suport plantar, infiltrații.
Acest sindrom (cunoscut și ca algodistrofia, atrofia Sudeck, cauzalgie, osteoporoza tranzitorie, atrofia osoasă acută, etc.) constă în dureri intense la nivelul uneia din extremități. Apare frecvent după fracturi, taumatisme, arsuri, sau operații. Membrul respectiv prezintă disfuncții vasomotorii și trofice: roșeață/ paloare, edem, depilare, diminuarea mișcărilor/ contracturi. Tratamentul este multimodal și complex.
Este o boală manifestată prin oboseală și dureri miofasciale generalizate care interesează atât trunchiul cât și membrele, în grade variabile. Alte suferințe sunt: deficit de atenție și somn, dureri de cap, depresie, amorțeli, dureri pelvine, sindrom de colon iritabil, etc. Laboratorul și examenele paraclinice sunt nespecifice. Tratamentul este multimodal, atât medicamentos cât și non-farmacologic.
Această nevralgie este o complicație tardivă a varicelei și implică mai frecvent – nervii intercostali T4-T6, cervicali și trigemenul. Durerea intensă este acompaniată de o erupție cutanată în dermatoamele respective. După varicelă, virusul herpertic rămas cantonat în sistemul nervos, în condiții de imunodepresie se reactivează și produce o neurită hiperalgică persistentă și dificil de tratat.
Actul chirurgical produce leziuni asupra țesuturilor tăiate, disecate și arse prin electrocauterizare. Secundar, nervi și terminații nervoase sunt secționate. Rezultatul este o reacție inflamatorie și hiperalgezie care se tratează cu antiinflamatoare și variante de morfină. Dacă vindecarea postoperatorie este mai dificilă, se poate complica cu un sindrom dureros cronic care poate persista în ciuda tratamentelor uzuale.
Durerea este complexă, de intensitate variabilă și poate fi acută sau cronică. Durerea acută este mai frecvent datorată intervențiilor diagnostice și terapeutice sau de hemoragii/ ischemie or perforații declanșate în tumoră. Durerea cronică de obicei este cauzată de cancer, sindroame paraneoplazice, fracturi patologice, infecții sau terapia anticanceroasă. Tratamentul este multimodal și trebuie să intereseze toate aspectele.
Infarctul miocardic**, abdomenul acut **, piatră la rinichi**, cefalea acută din hemoragia cerebrală **, etc., sunt urgențe medico- chirurgicale pacienții trebuie să se adreseze urgent serviciilor de primire urgențe din spitale.
NOTĂ: *ordinea este aleatorie; ** pentru detalii consultati medicul