Cefalee cronică - migrena cronică

Cefalee cronică - migrena cronică

Durerea de cap cronică prezintă multiple fațete, migrena fiind doar unul dintre acestea. În general, vorbim de un sindrom migrenos dacă durerea de cap se asociază cu senzația de pulsații, zvâcnituri, grețuri sau vomă și este agravată de mișcare, lumină, zgomot sau miros. vezi și …  Durerea poate apare oriunde la nivelul capului sau feței dar și la nivelul gâtului și spatelui sau în alte zone ale corpului. „Aura migrenoasă” deși specifică migrenei apare înaintea cefaleei doar la un număr redus de pacienți. Ea este prezentată de fenomene ca tulburări vizuale, senzații ciudate/ neplăcute, transpirații reci, dificultăți în vorbire, etc… Cand atacurile migrenoase devin foarte frecvente – mai mult de 15 ori pe lună vorbim de migrenă cronică. Ea trebuie deosebită de Statusul migrenos care se referă la o criză migrenoasă ce se prelungește mai mult de 72 de ore.

Cefaleea este simptomul cel mai pregnant al migrenei cronice însă se constată o mare variabilitate a simptomatologiei încât uneori durerea de cap poate chiar trece în planul doi și să predomine alte semne cum ar fi dureri faciale, de ceafă, gât sau spate, însoțite sau nu de hipersensibilitate la lumină sau zgomot, amețeli, tulburări de memorie, vertij și leșinuri. Alteori avem de-a face cu oboseală cronică, dureri și mialgii generalizate, cu amorțeli și hipersensibilitate la nivelul feței sau a unei jumătăți de corp, care pot fi asociate sau nu cu depresie, nervozitate, anxietate, tulburări de concentrare, insomnii și sindroame de genul colonului iritabil, crampe și tresăriri ale picioarelor, etc. Este important de reținut această simptomatologie auxiliară deoarece de multe ori tratând migrena ascunsă între aceste simptome, le rezolvăm și pe acestea din urmă.

Factori care pot contribui la transformarea migrenei simple, necomplicate într-o migrenă cronică  sunt cei genetici – mai sunt și alți membrii în familie cu probleme asemănătoare cum ar fi migrene, rău de mașină, colon iritabil. Alți factori ar fi traumatisme craniene, schimbări hormonale, boli virale, stress-ul, cafeaua sau chiar abuzul în luarea unor medicații antalgice.

Tratamentul este diferit pentru atacurile migrenoase (durerea de cap acută, inițială) fața de cefaleea din migrena cronică. Primul pas constă în excluderea cafelei și analgezicelor uzuale chiar dacă în primă fază cefaleea continuă sau se amplifică. Accentul se pune pe modificările stilului de viață și pe medicația preventivă. Extrem de importante sunt igiena somnului, hidratare corectă (2-3 litri/zi), alimentație regulată, renunțare la fumat. Tensiunea arterială trebuie bine controlată, preferabil cu betablocante de genul propranololului. Tratamentul preventiv al migrenelor trebuie adaptat condițiilor concrete ale fiecărui pacient. Având în vedere numărul mare al femeilor care suferă de această boală și că nu există terapie fară riscuri secundare, trebuie menționată grija de a evita o posibilă sarcină și de a lua măsuri contraceptive adecvate pe parcursul tratamentului.