Endometrioza și durerea pelvină

Endometrioza și durerea pelvină

Endometrioza este una din multiplele cauze ale durerii (cronice) pelvine. Femeile pot avea dureri în abdomenul inferior și bazin datorită țesutului endometrial uterin ectopic care poate invada organele urogenitale și digestive din cavitatea abdominală inferioară și se poate extinde și în sistemul musculoscheletal (planșeul pelvin) sau plexul nervos lombosacrat.

Pacientele aflate în perioda lor fertilă, pot prezenta forme ușoare de boală cu simptomatologie discretă. Unele femei pot fi asimptomatice, altele pot avea o menstruație mai abundentă și dureri mai intense înainte și în timpul menstruației care apoi cedează. Intensitatea durerii este variabilă de le un ciclu la altul, de la o perioadă la alta.

Există și forme severe sau complicații ale bolii ca rezultat al interesării mai multor organe și multiplelor intervenții terapeutice/ chirurgicale de-a lungul anilor. În acest caz durerea este intensă, crampă, ascuțită, arsură, surdă în profunzime. Poate fi declanșată de actul sexual, de urinare sau de tranzitul intestinal. În timp durerea poate deveni cronică și cu manifestări neuropatice. Factori psihologici pot completa tabloul clinic.

Tratamentul endometriozei depinde de simptomele principale, de severitatea și întinderea  focarelor ectopice precum și de dorința de a avea sau nu copii. Terapia constă în special în tratament medicamentos și intervenții chirurgicale. Medicația hormonală reduce creșterea și răspândirea zonelor de endometrioză în abdomen. Antibiotice por fi folosite dacă este cazul. Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea țesutului ectopic endometrial, de natură benignă totuși, precum și a zonelor cicatriceale, aderențiale și inflamatorii din vecinătatea acestora. Chirurgia (preferabil laparoscopică) ameliorează durerea și ajută la precizarea diagnosticului (prin biopsie) cât și la îmbunătățirea fertilității. Dacă problema principală o constitue sindromul dureros, atunci tratamentul de bază este cel împotriva durerii și de regulă se începe cu antiinflamatoare la care se pot adăuga și alte antalgice în funcție de evoluția bolii.

Specialistul în terapia durerii, de obicei un anestezist cu specializare în medicina durerii, este implicat în cazurile complexe dificile de rezolvat, cu dureri cronice, neuropatice care necesită o evaluare minuțioasă a cauzelor și mecanismelor care întrețin durerea. În acest scop sunt folosite blocaje diagnostice pentru clarificarea diagnosticului. Managementul durerii cronice include și proceduri intervenționale minim invazive sub control radiologic sau ecografic cum ar fi blocurile nervului pudendal, ilioinghinal și genitofemural, sau al ganglionului impar, etc … 

Specialistul în medicina durerii, participă atat în elucidarea diagnosticului sindromului dureros cât și în coordonarea (“managementul”) tratamentului. Concepe unui plan terapeutic personalizat fiecărei paciente, inclusiv kinetoterapie, TENS, medicină alternativă (acupunctură), dietă, modificarea stilului de viață, psihoterapie și tehnici de strategie de combatere a durerii pe termen lung.