Medicația antalgică

Medicația antalgică

Medicamentele folosite în tratamentul durerii sunt numeroase și fac parte din diverse clase terapeutice. Unele dintre ele au fost descoperite și promovate ca și medicamente antalgice (anti-durere) cum sunt morfinicele și anestezicele locale iar la altele efectul de calmare a durerii este secundar unei alte indicații terapeutice pentru care s-a creat inițial medicamentul, de exemplu, așa sunt unele anticonvulsive, antidepresive, miorelaxante, botox-ul, etc. Acestea din urmă au devenit medicamente de linia doua sau adjuvante unor regimuri terapeutice mai complexe.

Durerea este un simptom bine cunoscut, el reprezintă un semnal de alarmă pentru organism și necesită atenție imediată, tratamentul însă de multe ori nu este tocmai ușor. Organizația mondială a sănatății a elaborat o schemă de tratament în mai multe trepte terapeutice în funcție de severitatea durerii. Aceasta este orientativă și stă la baza tratamentului durerii din multe specialități medicale. Totodată a făcut posibilă, pentru cazurile mai ușoare, eliberarea unor medicamente antalgice fără rețetă (aspirină, ibuprofen, diclofenac, paracetamol, etc).

Medicația antalgică se poate administra pe multiple căi în organism: orală, transdermică, subcutană, intramusculară, intrarectală, intravenoasă, intra-articulară, peridurală și intraspinală. Majoritatea celor care sunt disponibile în farmacii fară rețetă medicală, sunt cele din prima treaptă terapeutică a schemei OMS și se eliberază sub formă de pastile, siropuri și alifii. Mai toate acestea din urmă fac parte din grupa antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Antiinflamatoarele nesteroidiene de genul: aspirina, ibuprofen, ketoprofen sunt indicate în durerile ușoare și medii. Reacțiile lor adverse principale sunt legate de riscul de hemoragie digestivă și insuficiență renală. În ceea ce privește paracetamolul, problema semnificativă care poate apare la doze mari este insuficiența hepatică. Dacă aceste medicamente, pentru un efect mai puternic, sunt asociate în aceleși preparat (un comprimat – de exemplu) cu medicamente din clasa opiodelor (asemanatoare morfinei) cum ar fi codeina sau tramadolul, atunci este necesară o prescripție medicală.

NOTĂ:
În durere, NU toți pacienții răspund la fel la un medicament și UN medicament nu are aceleași efecte pozitive sau negative la toți pacienții.

“Off label” este o expresie medicală care desemnează o utilizare a unei substanțe medicamentoase sau terapii care se face într-un mod diferit decât în prospectul medicamentului. Aceasta se bazează pe practicile medicale curente și în baza rezultatelor consecvent pozitive de-alungul timpului. Utilizarea “off label” este întâlnită și în cercetare, în testări de medicamente.