Puterea minții sau controlează-ți durerea!

Puterea minții sau controlează-ți durerea!

Cunoaște-ți durerea. Pune-ți durerea sub control, înainte de a te stăpânii ea pe tine (“Control your pain before it controls you!”).

O să vorbersc mai puțin despre durerea normală sau patologică, dar voi da un exemplu. Gândește-te că ai încărunțit sau ți se rărește încet părul… Poate fi o stare temporară – secundară unei boli, unui tratament sau al unui stress mare și o data ce se liniștesc lucrurile vei reveni la normal sau aproape normal, vei redeveni iarasi tu. Dar dacă speranțele nu se împlinesc?

Trece timpul și parcă mai tare încăruntești. Ce faci atunci? Păi, te încurajezi și te vopsești (ca bărbat poate îți lași mustață/ barbă) și îți crește moralul și te obișnuiești… parcă nici nu-i așa de rău cum ți s-a părut la început. Și iarăși trece timpul … și numai este la fel de bine, ce-i de făcut? Desigur că și acum sunt soluții: schimbi vopseaua, schimbi culoarea sau mai mult cauți un stilist bun și îți schimbi freza/ coafura și ai un “nou look” și iarăși te simți mai bine și tu și cei din anturajul tău… și iarăși trece timpul.

Mai repede sau mai tărziu încărunțim cu toții, îmbătrânim și obosim cu toții. Depinde ce gene am moștenit de la părinți, cât de greu am lucrat, de ce boli am suferit, ce am mâncat sau băut. Toate acestea influențiază într-un mod diferit dar personal uzura organismului, influențează așa numitele boli degenerative precum și modul diferit în care se manifestă și percepe durerea. De multe ori nici nu ne dăm seama că o viață petrecută în condiții grele de muncă, sau în frig, sau pe tractor ori alt utilaj, sau ani de zile petrecuți la birou ori în fața computerului provoacă mii și mii de microtraumatisme – microuzură care cu sau fară alt accident produc o fisură care rupe veriga cea mai slabă și astfel apare boala, apare durerea.

Primul lucru pe care un pacient cu durere cronică poate să-l facă este sa-și cunoască durerea. Initial procesul de cunoștere este dificil pentru că descoperă și aprofundează aspecte ale durerii care vor face ca durerea să doară mai tare, dar este calea spre mai bine. Al doilea aspect important este să ai un medic bun care sa coordoneze tratamentele, medicația – adică acel “stilist bun“ care să te ajute să treci cu bine obstacolele și greutățile care nu se vor lăsa asteptate.

Este important să poți spune medicului: când doare, cât de tare doare, unde și cum doare, de cănd doare și ce îți alină durerea. Specialiștii recomandă ca pacientul să țină un jurnal al durerii, zilnic.

Este important să știi ce ai TU de făcut ca să te doară mai puțin și să te vindeci. Este impotant să găsești modalitațile de a schimba ceva în viața ta spre bine și să nu tot repeți aceleași greșeli care să adâncească durerea.

Deci “puterea minții” constă în a nu te lasat doborât și subjugat de durere sau depresie. Nu trebuie să rămâi singur, nu te lăsa copleșit de durere ci caută ajutor și luptă – sus moralul!… “Domnul îți dă, dar nu îți pune în desagă!”