Medicina durerii este personalizată

Medicina durerii este personalizată

Este adresată durerii dumneavoastră!

DURERILE, NU SUNT TOATE LA FEL!
Durerea este bine cunoscută oricărui individ și are un rol de apărare și protecție împotriva unei agresiuni sau leziuni. În acest context, durerea este o senzație neplăcută firească/ normală și favorizează refacerea țesuturilor și organelor lezate de un traumatism sau o boală. Dispariția durerii de multe ori semnaleză și vindecarea organismului. Dacă însă durerea nu este urmată de vindecare și persistă atunci chiar în cadrul acelorași boli durerea diferă de la pacient la pacient prin manifestare (arsură, junghi, presiune, etc), prin intensitatea durerii și răspunsul la tratament.

ACELAȘI DIAGNOSTIC DAR NU ȘI ACELEAȘI DURERI!
În primul rând, durerea este “personalizată” prin influența cauzelor și mecanismelor de perpetuare ale durerii asupra percepției și manifestărilor dureroase în rândul pacienților chiar dacă sunt diagnosticați cu aceiași boală. De exemplu, o hernie de disc lombară foraminală dreaptă care irită rădăcina spinală respectivă, poate determina mai multe tipuri de durere. Iritația nervului poate fi mecanică sau chimică, poate interesa radacina nervoasă în totalitate motor si senzitiv sau doar partial, poate afecta sau nu și o ramură nervoasă intermediară mediană a fațetelor intervetebrale adiacente ori ramuri către articulația sacroiliaca de aceiași parte. În funcție de aceste variabile, durerea poate fi jos în spate, în bară, predominant în dreapta sau bilateral, să intereseze și șoldul sau chiar zona inghinală dreaptă, să iradieze pe picior în jos sau nu. Durerea, în funcție de cauză, poate fi: intensă, surdă (“în os”), spasm muslcular, presiune, junghi acuțit, arsură (fier roșu), continuă sau doar la anumite mișcări, oboseală, etc… Mai mult, ea poate fi însoțită de impotență funcțională algică, spasme/ contracturi musculare severe regionale cu imobilizarea pacientului într-o anumită poziție sau pareza / paralizia membrului respectiv.

ACELAȘI DIAGNOSTIC DAR PACIENȚII PREZINTĂ DURERI DIFERITE!
În al doilea rând, trebuie avut în vedere și fondul biologic peste care survine această hernie de disc inclusiv fondul genetic moștenit de la părinți și bunici. Contează mult în manifestarea durerii provocată de hernia de disc dacă aceasta este prima durere sau au mai fost și alte episoade, dacă sunt implicate și alte discuri, dacă pacientul are și alte boli neurologice, diabet zaharat, etc. (vezi și pe blog: Cum Durerea Devine Durere Anormală – Patologică!)

ACELAȘI DIAGNOSTIC DAR TRATAMENTE DIFERITE!
Abordarea holistică presupune considerarea tuturor aspectelor menționate mai sus. Tratamentul eficient trebuie să fie personalizat, să includă un plan terapeutic pentru fiecare pacient în parte și să adreseze durerea în corelație cu toate problemele medicale ale pacientului într-o manieră unitară și optimizată la pacientul în cauză.