Acupunctura pe scurt

Acupunctura pe scurt

Acupunctura simplificată, fără a intra în detalii tehnice, sau teoria meridianelor, fluxul Qi-ului, etc., se rezumă la 3 aspecte majore:

1. Acupunctura tratează doar un număr limitat de afecțiuni și nu este un panaceu universal. Nu trebuie încercată în orice bolă, fără discernămant. Chiar dacă are efecte secundare minime există totusi riscuri cum ar fi infecția, sângerare / hematoame, sau chiar pneumotorax dacă se puncăionează în zona toracală. Să nu uităm că uneori introducerea unui ac poate fi foarte dureroasă. Un alt aspect important care nu trebuie menționat este că acupunctura este un tratament lent, de durată și există pericolul ca boala de bază să se agraveze dacă în tot acest timp ea a fost insuficient diagnosticată și tratată.

2. Eficiența acupuncturii depinde 3 factori:

  • Experiența acupuncturistului
  • Indicația corectă
  • Receptivitatea pacientului la acest gen de tratament - sunt pacienți la care acupunctura nu are efect

3. Există în prezent mai multe metode de acupuctură:

  • clasică - cu ac și moxă
  • electro-acupunctură - cu ac și stimulare prin mini curenți electrici
  • laser-acupunctură - fără ac cu ajutorul unui fascicol de lumină.

Personal, prefer acul clasic și mai ales electroacupunctura în tratamentul durerii. Durerea se transmite prin nervi iar substratul funcțional al sistemului nervos este diferența de potențial electric trans -membranar care se propagă în sistemul nervos de la un neuron la altul. Devine logic că stimularea prin electroacupunctură a fibrelor nervoase de tip C, care sunt specializate în transmiterea durerii și căldurii, vor avea un efect mai intens și specific în tratamentul afecțiunilor dureroase. Astfel există posibilitatea reducerii ședințelor de acupunctură la 2-3 pe săptămână. În plus, tot prin intermediul fibrelor de tip C, prin electrostimulare se obține și un efect asemanator cu al acului stimulat prin moxibustie.

Pacienăii care au fobie de ac sau refuză "o mică înțepătura" se pot trata cu "TENS like acupuncture" care, cel puțin în terapia durerii, are efecte asemanătoare electroacupuncturii și mult superioare laseropuncturii.