Lombosciatica
Durerea de spate/ șold/ care merge pe picior în jos…
Lombosciatica, prin definiție se referă la dureri de spate, șold și de-a lungul membrului inferior, poate intreresa unul sau ambele picioare. Durerile sunt intense, profunde ca o tăietură, arsură, șoc electric însoțite frecvent de senzații de amorțeală, furnicături, înțepături, etc. Pot fi însoțite sau nu de slăbiciune în picioare și tulburări/ dificultăți în urinare sau legate de defecație.
Cauza o reprezintă iritația sau leziunea plexului lombar, a radăcinilor nervoase spinale sau a nervului format din aceste rădăcini care se desprind direct din maduva spinării. Acești nervi pot fi agresionați la nivelul coloanei vertebrale și bazinului de către discuri, articulații intervertebrale, “ciocuri osoase”, ligamente și muschi ca de exemplu mușchiul piriform. Leziunea poate fi de natură mecanică (apăsare – traumatisme/ tumori), infecțioasă, inflamatorie (prin suprasolicitare/ uzură cronică) și chimică (mucopolizaharide acide scurse din disc și care irită nervul în zona de contact).
Coloana vertebrală, adăpostește măduva spinării, reprezintă pilonul nostru vertical de susținere împotriva forțelor gravitaționale terestre și în același timp de punct de sprijin pentru majoritatea mișcărilor corpului. Ea este supusă acțiunii forțelor gravitaționale și procesului de uzură fizică, biomecanică și funțională numit îmbătrânire. Timpul, activitățile de genul mersului, ridicatului, caratului toate își pun amprenta asupra coloanei printr-o serie de modificări numite degenerative care cu ajutorul radiologiei (CT și RMN) le putem cataloga drept spondiloză sau spondilodiscartroză.
Aceste modificări ale coloanei sunt rezultatul adaptării la stressul pe coloană și la procesul de autovindecare și reechilibrare a coloanei ca răspuns la unele traumatisme sau suprasolicitări de genul ridicării unor corpuri grele. Uneori, aceste modificări sunt cauzate pur și simplu de uzura zilnică și microtraumatismele datorate unor activități zilnice (repetitive) de la locul de muncă sau treburile casnice. Modificările compensatorii ale coloanei nu sunt totdeauna perfecte și în timp produc alte dereglări, inclusiv durere. De exemplu, așa zisele ciocuri vertebrale, modificări discale, osteoartroza articulațiilor intervertebrale și îngroșarea ligamentului galben. Toate pot îngusta canalul vertebral și pune presiune pe măduvă și rădăcinile spinale. Se produc astfel durere, mers dificil, etc.
Durerea este complexă, are cauze multiple de la cele mecanice și structurale până la cele neurologice și pshihologice. În general, un proces obișnuit de vindecare a țesutului conjunctiv musculo-osos durează pînă în trei luni, după care vorbim despre sindrom dureros cronic și durere patologică . Aceasta implică sistemul nervos prin fenomenul de hipersensibilitate și neuroplasticitate nervoasă.
Tratamentul trebuie să intereseze toate aspectele menționate începând cu repausul și medicația antalgică antiinflamatoare comune de genul ibuprofenului și continuând cu cele anticonvulsivante sau chiar cu cele din grupa morfinei. Uneori sunt necesare intervenții minim invazive sau chiar operații. Specific tehnicilor de terapie a durerii sunt proceduri intervenționale ca de exemplu blocurile epidurale transforaminale.
Acestea sunt imagini ale unui blocaj epidural transforaminal sacral (prin gaura S1 stanga din osul sacru) care ilustrează patrunderea substantei de contrast în spațiul epidural dea lungul radacinii spinale S1 și învaluie hernia de disc L5-S1 (precum am lua în mână o minge de tenis). Se poate observa cum substanța de contrast și medicația se inseră între disc și rădăcinile nervoase.
De la acelasi pacient sunt atașate și două imagini RMN al unei hernii de disc mari L5-S1 paramedian stanga. Pacientul a avut dureri puternice de spate care mergeau pe picior in jos până în talpă și a răspuns foarte bine la tratament.