Sacroileita cronică

Sacroileita cronică

INFILTRAREA ARTICULAȚIEI SACROILIACE …

Durerea de spate în zona lombo-sacrată cu iradiere în fesă și în coapsă poate avea mai multe cauze printre care și sacroileita cronică. Aceasta este o boală degenerativă sau o inflamație a articulației dintre osul sacru si cel iliac și ambele constitue părți componente ale centurii pelvine. Simptomatologia este asemănătoare cu cea a spondilodiscartrozei sau cea cauzată de hernia de disc, durerile fiind surde, profunde în zona sacrală cu extindere la nivelul zonei lombare, al șoldului, al zonei inghinale și al coapsei, sunt mai accentuate de mișcare sau mai ales de ridicarea din șezut. Cel mai adesea se datorează unei suprasolicitări fizice sau microtraumatisme repetate legate de muncă sau sport care rezultă într-o inflamație cronică a uneia sau ambelor articulații.

Tratamentul constă în stoparea activităților care au cauzat sindromul dureros și instituirea unui program de reabilitare a articulației concomitent cu medicație antiinflamatoare și antalgică. Când durerile sunt mai severe și nu răspund la tratament se impune consultatrea unui specialist în durere, care poate face proceduri intervenționale minim-invazive cu rol terapeutic sau de diagnostic diferențial față de alte afecțiuni ex: hernia de disc lombară vs. alte patologii ale coloanei.

Imagine de ansamblu a articulației sacroiliace stangi. În dreapta-sus, ultimele vertebre lombare care se continuă cu osul sacru iar în stânga se vede articulația sacroiliacă și un ac in poziție la polul inferior. În casetă, un detaliu, acul a pătruns în articulație.

Imagini care ilustrează injectarea sub control radiologic cu substanță de contrast a articulației sacroiliace vazută din lateral.

O astfel de procedură este infiltrarea articulației sacroiliace cu anestezic local care prin blocajul terminațiilor nervoase care transmit durerea din articulație, confirmă dacă durerea provine din articulația respectivă, sau nu. Pentru rezultate pe termen lung se poate adăuga un preparat antiinflamator cu corticosteroizi de tip depot. În plus, pentru cazuri selecționate judicious din punct de vedere medical se poate oferi și neuroablația nervilor periferici care răspund de articulația în cauză.

De la acelasi pacient sunt atașate și două imagini RMN al unei hernii de disc mari L5-S1 paramedian stanga. Pacientul a avut dureri puternice de spate care mergeau pe picior in jos până în talpă și a răspuns foarte bine la tratament.