Durerea pelvină cronică la femei sau bărbați

Durerea pelvină cronică la femei sau bărbați

Femeile, dar și bărbați, pot suferii de sindromul dureros pelvin care se referă de obicei la durerea cronică*. Ea se manifestă cu precădere în abdomenul inferior, micul bazin, perineu și în zona genitală dar este posibil să intereseze și sistemul musculo-osteo-articular al micului bazin și durerea sa iradieze în spate, șolduri și coapse. La femei frecvent sunt afecțiuni al aparatului urogenital cum ar fi inflamațiile cronice, cistitele, fibroamele uterine și endometrioza, respectiv la barbați – prostata. La ambele sexe alte cauze sunt afecțiuni ale tubului digestiv (colonul iritabil), sistemului nervos sau disfuncții ale planșeului pelvin ori probleme de biomecanică ale coloanei lombosacrate. Dacă în antecedentele personale au fost efectuate operații, cauzele cât și vindecarea acestora trebuiesc reanalizate cu atenție.

Durerea este variabilă în manifestare și intensitate în funcție de cauzele care o determină, multitudinea organelor afectate și tratamentele aplicate. Durerea poate fi minimală sau foarte intensă, sub formă de crampă, arsură, ascuțită, tensiune, menghină, surdă în profunzime, etc. Poate fi periodică (de exemplu afectată de ciclul menstrual) sau declanșată de actul sexual, de urinare sau de tranzitul intestinal. În timp durerea poate deveni cronică și cu manifestări neuropatice. Factori psihologici pot completa tabloul clinic. Uneori cauza sindromului dureros pelvin rămâne obscură și tratamentul devine simptomatic.

Managementul durerii cronice pelvine include un diagnostic corect și o terapie pe masură. Diagnosticul se pune prin coroborarea istoricului bolii, examenului clinic, laborator, imagistică – ecografie abdominala, CT sau RMN, și proceduri interventionale mini-invazive: cistoscopie, colonoscopie, blocaje nervoase diagnostice și laparoscopie abdominală. Tratamentul durerii cronice include remedierea cauzelor identificate și terapia antalgică specifică durerii. Tratamentul medicamentos constă în administrarea judicioasă a medicației antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante, anticonvulsive, opioide (înrudite cu morfina), botox, anestezice, etc. Medicina durerii mai oferă și proceduri intervenționale minim invazive cu ghidaj ecografic sau radiologic cum ar fi blocajul nervilor ilioinghinal/ iliohipogastric, genitofemural sau nervilor cutanați abdominali. Vizualizarea fluoroscopică și cu substanță de contrast este indicată pentru proceduri care interesează coloana vertebrală lombosacrată: blocaj al rădăcinilor radiculare spinale sau sacrale, bloc caudal, bloc al articulației sacroiliace, bloc al nervului pudendal, bloc al ganglionului impar, bloc simpatic hypogastric inferior, etc.

Specialistul în medicina durerii, participă atât în elucidarea diagnosticului sindromului dureros cât și în coordonarea (“managementul”) tratamentului. Concepe un plan terapeutic personalizat fiecărui pacient, inclusiv kinetoterapie (tehnici de relaxare a planșeului pelvin, a musculaturii paravertebrale, abdomen), TENS, medicină alternativă (acupunctură), psihoterapie, tehnici de strategie de combatere a durerii pe termen lung, tehnici de relaxare și management al anxietății stressului.  Îmbunătățirea dietei și modificarea stilului de viață.

* Notă: dacă durerea apare brusc și mai ales este intensă, atunci poate fi o manifestare a unui abdomen acut care reprezintă o urgență medico-chirurgicală. Situație care necesită tratament de urgență într-o unitate spitalicească adecvată.